vineri, 19 iunie 2015

Scrisoare catre Primarii

Stimate domnule primar,
Stimati domni consilieri locali,

Prin prezenta scrisoare dorim sa va aducem la cunostinta o actiune de anvergura nationala, actiune la care va rugam sa fiti parte.

Profund deceptionati de procesul de devalizare a economiei nationale, de instrainarea si falimentarea intreprinderilor vitale pentru Romania, de capitalul si bancile straine care ne-au indatorat si inrobit pe mai multe decenii, structurile componente ale  Consiliului National al Societatii Civile, au avut initiativa de a pune la dispozitia tuturor cetatenilor, in special a celor domiciliati in cele mai indepartate si izolate localitati ale tarii, precum si a persoanelor afectate de procesul de excluziune sociala, o organizatie puternica de economisire si de creditare, care sa contrabalanseze actuala proliferare a bancilor si a IFN-urilor practicante de dobanzi camataresti la imprumuturi, si de dobanzi insignifiante la depozitele banesti ale populatiei.

Organizatia non profit denumita Asociatia Casa de Ajutor Reciproc "Coeziunea Sociala" functioneaza, concentrand si punand in circuitul financiar fonduri de aproape o jumatate de milion de lei, fonduri care cresc de la luna la luna. Am organizat in mediul rural, deja, 2 puncte locale de lucru (loc. Oboga, jud. Olt si loc. Bucosnita, jud Caras-Severin),  suntem in curs de organizare a inca 5 puncte locale de lucru, am incheiat protocoale, similare celui din Anexa, cu 12 primarii si ne-am inscris la "Fondul tematic pentru participarea societatii civile - schema de grant pentru ONG-uri", cu un proiect denumit "Incluziune sociala prin microcredite si ajutor reciproc pentru persoane defavorizate si dezvoltarea spiritului civic in comunitatile locale, in special din zone rurale", pentru o suma nerambursabila in valoare de 250.000 de franci elvetieni.

Indemnul si rugamintea noastra este sa va racordati localitatea dvs. la acest proiect national si sa aduceti astfel la dispozitia locuitorilor aceasta facilitate, care, nu ne indoim de acest lucru, va fi asimilata, indeosebi de catre cei care v-au votat, ca o realizare remarcabila a mandatului dvs. in fruntea localitatii.

Pentru aceasta, nu trebuie sa faceti decat un mic efort: acela de a gasi o persoana cu buna reputatie civica si morala, fie din randul angajatilor Primariei, fie din randul celorlalti cetateni ai localitatii, pe care sa o recomandati ca reprezentant teritorial al CAR Coeziunea Sociala.  Daca veti reusi acest lucru, echipa noastra centrala va organiza, in maxim 2 saptamani, un Punct Local de Lucru al CAR  in localitatea dvs., iar cetatenii care se vor inscrie in CAR vor putea beneficia de cele mai avantajoase imprumuturi, dupa 3 luni de zile de la data inscrierii. Astfel, cetatenii aflati in dificultate, cei care vor sa-si extinda gospodariile si micile afaceri locale, cei care vor sa-si achite definitiv imprumuturile impovaratoare acordate de diverse banci si IFN-uri, vor beneficia de un ajutor de nepretuit.

Stimate domnule primar,
Stimati domni consilieri locali,

Credem ca a sosit timpul sa nu mai stam cu mana intinsa pe la diferite organisme internationale si ambasade occidentale si ca putem dovedi ca romanii stiu sa se organizeze, sa se gospodareasca si sa traiasca demn si civilizat in propria tara. Ba chiar sa produca modele de urmat si de catre celelalte tari europene.

Avem toata increderea ca nu veti rata sansa de a aduce o contributie, cat de mica ar fi aceasta, la o viata mai buna pentru cetatenii localitatii dvs.

Cu stima si urari de succes,

p. CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE,
PRESEDINTELE SINDICATULUI CADRELOR MILITARE IN REZERVA,
Col. (r) dr. Mircea DOGARUPRESEDINTELE CAR COEZIUNEA SOCIALA,
Victor-Vasile FLOREA

marți, 16 iunie 2015

Radu Golban, vicepreședinte PSRO: Problema românilor cu credite în valută poate fi rezolvată prin înființarea unei Case de conversie

Situația dificilă în care se află zeci de mii de români cu credite în franci elvețieni trebuie să își găsească o rezolvare. Cele cinci luni în care acești oameni au așteptat o soluție pentru problema lor reprezintă deja o perioadă de timp mult prea mare care nu trebuie să mai fie prelungită. Partidul Social Românesc propune înființarea unei Case de Conversie care să vină în ajutorul tuturor românilor cu credite contractate într-o monedă străină, convertindu-le în lei.  
Apelul disperat al românilor cu credite în franci nu este, din păcate, singular, iar tragediile care deja au avut loc din cauză că oamenii s-au aflat în imposibilitatea de a-și mai achita creditele trebuie să nu se mai repete. Acum, la cinci luni de la declanșarea crizei cauzată de aprecierea francului elvețian, trebuia să fie deja implementate soluții și nu să aibă loc din nou proteste ale românilor aflați în această situație.
Partidul Social Românesc, prin vicepreședintele Radu Golban, propune înființarea unei 'Case de conversie', aflată sub directa coordonare a BNR, ca rezolvare a acestei situații. Măsura, prevăzută în Proiectul de Țară al P.S.RO, va fi una benefică pentru toți românii care au contractat credite în valută, întrucât prin Casa de conversie ele vor fi  convertite în lei, la cursul zilei, plecând de la experiența altor țări, precum Ungaria — a interzis recent creditele în valută — sau Germania — între cele două războaie mondiale a recurs la o astfel de tehnică pentru a eșalona datoriile.
Înființarea Casei de conversie aduce beneficii ambelor părți. Pe de o parte, prin convertirea creditelor în valută și acordarea exclusiv a creditelor în lei, titularii sunt feriți de riscurile valutare la care erau expuși inițial ori de câte ori se înregistra o depreciere a leului. Pe de altă parte, băncile creditoare sunt ferite de riscul nerecuperării creditelor contractate, situație întâlnită ori de câte ori un debitor întâmpină dificultăți în rambursarea creditului.
'Pentru o conversie mai facilă, prezumția în a asigura încrederea într-o astfel de operațiune este că această conversie să nu presupună modificarea clauzelor contractuale aferente contractelor de credite încheiate între solicitanți și băncile creditoare. Ulterior, pe măsură ce funcționalitatea Casei de conversie se dovedește a fi eficientă, oferind suficiente garanții de 'bun platnic', aceasta ar putea încheia înțelegeri la nivel global cu sistemul băncilor comerciale prin care se pot negocia eșalonarea creditelor, noi condiții de plată a creditelor etc', este de părere vicepreședintele P.S.RO, Radu Golban.
Înființarea Casei de conversie poate avea implicații multiple, precum favorizarea economiei românești în ansamblu, întrucât nu ar mai fi nevoie de un sprijin direct al leului (prin intervenții ale BNR), care ar putea apoi să fie depreciat treptat, s-ar reduce tensiunile sociale și riscurile valutare, în sensul că această Casă de conversie, fiind garantată de stat, ar putea chiar emite obligațiuni cu o dobândă preferențială în calitatea sa de fond de consolidare a tuturor împrumuturilor din țară.
'În condițiile actualului sistem de creditare din România s-a creat un adevărat cerc vicios, incapabil să ofere alternative la redresare: în prezent, creditarea este blocată din cauza costurilor sporite și a riscurilor asumate; mai mult ca oricând economia este dependentă de credite (dar și într-o abordare generalizatoare se poate admite că o economie nu își poate asigura creșterea privată ca fiind de mecanismul creditării); în condițiile reducerii finanțării se reduce și volumul consumului, iar consecința directă o reprezintă scăderea veniturilor la bugetul de stat; insuficiența resurselor publice antrenează riscuri suplimentare de tensiuni sociale; din cauza incertitudinii induse de imposibilitatea rambursării creditelor contractate anterior, băncile vor lua măsuri noi de protecție, majorând suplimentar dobânda; rigiditatea creditării blochează piața imobiliară și generează o subfinanțare a economiei, inclusiv a investițiilor.
Însă, în condițiile înființării Casei de conversie și acceptării creditării doar în monedă națională, acest cerc vicios poate fi întrerupt deoarece: se repun în valoare funcțiile leului ca monedă națională reprezentativă; se elimină riscurile valutare la care erau supuși titularii de credite contractate în monedă străină; se reduce gradul de utilizare a altor monede străine; refinanțarea s-ar discuta doar la nivelul continuării creditării în monedă națională; se creează premise pentru o deblocare a pieței creditelor ceea ce ar reprezenta un impuls favorabil pentru economie; prin negocieri, Casa de conversie ar putea eșalona creditele oferind garanții suplimentare chiar și în perioadele în care s-ar putea înregistra reaprecierea leului.

Radu Golban
Vicepreședinte PSRO

joi, 4 iunie 2015

Gala Societatii Civile, editia 2015, va avea loc la Ateneul Roman, in data de 15 iunie, ora 19.00

Festivitatea de acordare a premiilor Galei Societatii Civile 2015

Castigatorii Galei Societatii Civile 2015 vor fi anuntati in cadrul festivitatii de acordare a premiilor, care va avea loc in data de 15 iunie, incepand cu ora 19.30, la Ateneul Roman.
Gazdele editiei a XIII-a vor fi Mircea Toma, psiholog, jurnalist, activist pentru drepturile omului, co-fondator ActiveWatch, membru al juriului la sectiunea "Apararea drepturilor individuale/ colective" si Vlad Mixich, Senior editor - HotNews, membru al juriului la sectiunea "Sanatate".

Persoanele, care doresc sa participe la festivitatea de acordare a premiilor Galei Societatii Civile 2015, pot sa confirme prezenta la eveniment prin completarea formularului dedicat disponibil pe site-ul galasocietatiicivile.ro. Pe aceasta pagina sunt disponibile toate informatiile si coordonatele necesare participarii.
In cadrul festivitatii de premiere vor fi anuntate si inmanate Premiile I pentru proiectele si programele castigatoare, in urma evaluarii realizata de membrii juriului in cadrul celor 17 sectiuni ale competitiei. Marele Premiu al Galei Societatii Civile 2015 va fi acordat unui proiect castigator al locului I din sectiunile pe domenii.

De asemenea, in seara festivitatii, vor fi anuntate proiectele si programele castigatoare ale premiilor II si III obtinute in cadrul sectiunilor competitiei.

Mai multe informatii despre proiectele inscrise in competitie regasiti aici: www.galasocietatiicivile.ro/participants
***
Gala Societatii Civile 2015, editia a XIII-a, se desfasoara sub Patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Initiata in anul 2002, de-a lungul celor treisprezece editii ale Galei Societatii Civile au fost inscrise in competitie 1.850 de proiecte, semnate de catre organizatii non-profit, neguvernamentale, grupuri de initiativa sau persoane fizice.

Organizator
&nbsp &nbsp

Partener Principal KMG International prin Rompetrol Well Services

Sponsor fondator
   

Parteneri

Parteneri media principali

Parteneri media
   

Parteneri traditionali