marți, 30 iulie 2013

Opt principii generale in economisirea banilor


1. Notează tot ce cheltuieşti.

Primul şi totodată cel mai important principiu este să scrii tot ceea ce cheltuieşti. Chiar dacă la început poate fi puţin mai greu, datorită faptului că îţi notezi tot ceea ce cheltuieşti, vei putea să vezi exact pe ce se duc banii tăi. În acest mod vei şti, atunci când ai o urgenţă, şi nu numai, de unde să reduci cheltuielile.

2. Fă-ţi un buget de cheltuieli.

Vreau să te întreb ceva! De câte ori ai plecat, cu maşina, la un drum lung, pe care nu îl cunoşti, fără a avea o hartă la tine sau fără un dispozitiv GPS? Ai riscat vreodată? Nu cred că prea des! Poate niciodată. Şi chiar dacă ai cunoaşte drumul, tot ţi-ar trebui o hartă pentru a evita situaţiile neprevăzute.

De ce nu ai face la fel şi cu finanţele tale? Dacă ai avea o evidenţă a veniturilor şi cheltuielilor, ai putea să îţi propui nişte obiective de îndeplinit, ai putea vedea care a fost evoluţia ta financiară în decursul timpului. Poate nu e cea mai bună comparaţie, dar noi suntem ca nişte mici societăţi comerciale. Aproape în fiecare zi facem încasări şi plăţi. Dacă toate companiile ţin evidenţa unui buget, tu de ce nu ai face la fel?

3. Asigură-te că toată casa contribuie!

Îţi va fi foarte greu să-ţi schimbi obiceiurile de a cheltui banii dacă ceilalţi membri ai familiei tale cheltuiesc în continuare ca până atunci. Aşa că, pentru a reuşi să ţii evidenţa strictă a cheltuielilor, toată lumea trebuie să-şi schimbe obiceiurile, de la cel mai mic până la cel mai mare.

4. Nu cumpăra obiecte noi, dacă le poţi găsi şi la mâna a doua.

Mă refer în special la automobile. Se pot înregistra diferenţe foarte mari între preţuri. În anul 2008 am cumpărat o maşină germană la mâna a doua, veche de 4 ani, cu mai puţin de 50.000 de kilometri rulaţi, foarte bine întreţinută. Cât am reuşit să economisesc? Aproximativ 6.500 de euro!!! E o suma considerabilă, pe care aş fi dat-o băncii ( + dobânda şi alte taxe) dacă îmi luam o maşină nouă. În acest mod am reuşit să îmi cumpăr o maşină bună şi am scăpat şi de o datorie la bancă!

Dar trebuie să fii atent! Nu tot ce e la mâna a doua este bun şi ieftin!

5. Nu cheltui mai mulţ bani decât câştigi.

Află cât câştigi într-o lună şi încearcă să cheltuieşti sub acea limită. Pare logic, dar mulţi dintre noi cheltuim mai mult decât câştigăm. Limitează-te la maxim o carte de credit, dacă faci des cumpărăturile cu ele.

Mai simplu spus: Nu te împrumuta!

6. Cumpără doar ceea ce ai nevoie sau îţi doreşti cu adevărat.

O tranzacţie nu este profitabilă dacă obiectul achiziţionat nu îţi este de nici un folos, chiar dacă îl cumperi la reducere. Mă refer în special la promoţii de genul „3 la preţ de 2” şi alte le asemenea!

7. Evită impulsul de cumpărare.

Poate cel mai greu lucru de realizat! Dar trebuie să ştii că multe dintre lucrurile pe care vrei să le cumperi nu mai par atât de necesare peste 2-3 zile. Dacă amâni puţin momentul achiziţiei, vei observa că nu mai vrei atât de mult să cumperi acele produse. De asemenea, atunci când aştepţi, ai timp să mergi şi în alte locuri să vezi dacă le găseşti mai ieftine.

8. Cumpără obiecte de calitate pentru o întrebuinţare bună şi de durată.

Este o vorbă: “sunt prea sărac ca să îmi cumpăr lucruri ieftine”. O pereche de pantofi de calitate, care poate costa puţin mai mult, va avea o durată de întrebuinţare mult mai mare decât una ieftină.

Ştiu că aceste metode nu sunt metode prin care poţi castiga bani dar punerea în practică a lor poate fi primul pas în a începe să ai mai mulţi bani.

Sorin Panaitescu