Despre fondul social al membrilor CAR si dobânzile practicate de CAR „Coeziunea Sociala” in situatia intarzierilor in plata ratelor sau pe timpul executarii silite

 I. Fondul social – este una din „institutiile de baza ale oricarei CAR”, avand mai multe roluri, astfel:

- materializează principiul economisirii de către membrii cotizanți a unor sume la care se primeste o dobanda/beneficiu, stabilita anual prin decizie a Consiliului Director;

- prin nivelul sau, fondul social contribuie la determinarea valorii împrumutului care urmează a fi accesat de către un membru CAR, respectiv suma maxima imprumutată nu poate depăși de trei ori valoarea fondului social;

- la accesarea unui imprumut, devine element de garantare a imprumutului, alaturi de giranti si de veniturile/bunurile titularului contractului si ale girantilor. Acest rol îl are pe toata durata de fiintare a contractului de imprumut.

Cand creanta datorata de imprumutat catre CAR devine egala sau mai mica decat fondul social al titularului de contract, la cererea scrisa a acestuia, se poate face compensarea respectiva. Pana la acest moment, fondul social este intangibil, tocmai pentru ca reprezinta un element de garantare a imprumutului. Compensarea se poate efectua si in caz de executare silita.

Când se redactează cererea de executare silita, CAR nu tine seama de fondul social al titularului de contract, solicitand rambursarea intregii creanțe, urmand ca ulterior emiterii incheierii de incetare a executarii silite sa restituie fondul social membrului respectiv. In practica însa, pentru a crea o facilitate membrului respectiv si pentru a demonstra buna credința a CAR, cand creanta ramasa de recuperat indeplineste conditia aratata in paragraful precedent, se poate face compensarea intre fondul social si creanta ramasa de recuperat.

II. Dobanzile practicate – In baza libertătii contractuale, atunci cand plata constă într-o sumă de bani, părţile contractului de imprumut pot conveni, în afară de alte clauze ale contractului, şi cuantumul dobânzilor. Sediul materiei: art. 1.489 și art. 1.535-1.532, 1.534-1.536, 1359 C. civ. Conform prevederilor C.Civ. si C.Pr.Civ., CAR „Coeziunea Sociala” practica doua categorii de dobanda, astfel:

-          dobanda remuneratorie - este dobânda datorată de împrumutat pentru suma de bani scadentă la un anumit termen, se calculează prin metoda regresivă, pentru perioada anterioară împlinirii termenului scadenței obligației, de la data acordării împrumutului inclusiv (cf art. 1489/C.Civ.), până la data rambursării integrale a acestuia (cf art. 628/C.Pr.Civ.), exclusiv. Aceasta se achită la acordare/odată cu ratele lunare. Daca imprumutul se achita anticipat, dobanda remuneratorie se recalculeaza doar pentru perioada efectiva a imprumutului, iar diferenta de dobanda rezultata se restituie imprumutatului. Calcularea dobânzii lunare remuneratorii se efectuează conform formulei:

Sold împrumut x Rata anuală a dobânzii (%) x 30 zile/360.

-          dobanda penalizatoare (moratorie)In situatia in care împrumutatul depaseste termenele scadente pe timpul rambursării imprumutului, CAR are dreptul, conform prevederilor art. 1.539 C. Civ., să pretindă atât executarea obligației principale cat si a penalitatilor de intarziere. Dobanda penalizatoare nu poate depasi principalul restant (adica rata la care se aplica) si nu este purtatoare de dobanda remuneratorie.

In situatia restituirii imprumutului conform graficului de rambursare, parte componenta a contractului de imprumut,  costul total al imprumutului ramane neschimbat, fiind egal cu dobanda remuneratorie calculata la data incheierii contractului. Costul total al imprumutului poate creste doar in urma comportamentului incorect al imprumutatului.

În cazul în care ÎMPRUMUTATUL devine debitor prin neplata la scadență a ratelor de împrumut, plățile ulterioare se vor repartiza astfel: mai întâi asupra primei rate restante, apoi asupra dobânzilor și penalităților la rata respectivă, continuând cu ratele neplătite următoare în ordinea cronologică a scadenței acestora, începând cu cele mai vechi spre cele din luna curentă, aplicând același algoritm.

Dobânzile sunt fructe civile, iar dreptul de proprietate asupra acestora se dobândește zi cu zi, conform prevederilor art.548, alin (3), respectiv art.550 C.civ.  In situatia intrarii in executare silita, in conformitate cu prevederile art.628, pct.(3) C.Pr.Civ. dobanzile se actualizeaza periodic, la cererea creditorului, pana la plata efectiva a tuturor obligatiilor contractuale.

 

Contractul de imprumut practicat de CAR „Coeziunea Sociala” nu contine nicio clauza abuziva in acceptiunea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, republicata, fapt dovedit de mai multe decizii ale instantelor de judecata in dosarele 40743/299/2020, 18461/299/2020, 2822/330/2022, 35/301/2022, inclusiv in apel. In concluzie, datorita faptului ca respecta prevederile legale, CAR „Coeziunea Sociala” nu a pierdut in instanta de judecata nici un proces prin care a fost acuzata de clauze abuzive.