vineri, 19 iunie 2020

Scrisoare catre un prieten


Bucuresti, 16.06.2020
Bunul meu prieten,
Înțelegând dintro discuție a soțiilor noastre ca ți-ai dori  o suma de bani întrun viitor apropiat, m-am hotărât să-ți împărtașesc câteva lucruri din experiența mea ca membru al Asociației Casa de Ajutor Reciproc “Coeziunea Socială”, din București,  str Pajurei nr.13, sectorul 1.
De obicei, oamenii se încriu în astfel de asociații pentru a face economii sau - mai ales - pentru a obține un împrumut în condiții avantajoase. Din capul locului, vreau să-ți spun că această casă de ajutor practică cea mai mica dobandă din întreaga țara la împrumuturile acordate! Nu glumesc! Calculând dobanda regresiv, CAR “Coeziunea Socială” aplică practic niște dobânzi cuprinse, în funcție de suma împrumutată și perioada de rambursare, între 4 și 5%! Suma maximă împrumutată poate fi de 50.000 lei, iar perioada de rambursare e cuprinsă, de regulă, între 6 și 36 luni. Mai mult, din dobânda platită ar trebui să scazi beneficiul anual acordat la fondul social (3,7% a fost anul trecut, neimpozabil!) ceea ce face ca dobanda să fie practic și mai mică!
Ca să poți beneficia de avantajele oferite, trebuie bineînțeles să te înscrii în asociație, completând un formular tipizat și achitând o taxa modică de 10 lei. Apoi, trebuie să-ți constitui, prin cotizații, a căror valoare (minim 30 lei, maxim la aprecierea fiecăruia) și ritm le hotărăști singur, un fond social care trebuie sa fie minimum 1/3 din valoarea împrumutului dorit. Suma împrumutată trebuie rambursată prin rate lunare care să nu depășească 1/3 din venitul lunar net. Ultima condiție pe care trebuie să o îndeplinești este legată de giranți. Aceștia, în număr de 2-3, în funcție de suma solicitată, trebuie să aibă o bonitate financiară comparabilă cu a ta. Comitetul Director recomandă ca giranții sa fie membri CAR sau să devină cu acest prilej.
După contractarea împrumutului, este de dorit să fie respectat “Graficul de rambursare”, pentru a se evita penalitățile de întârziere și notificările aferente din partea asociației. Știm că viața noastră e plină de evenimente importante, uneori de situații limită, de urcusuri și coborâșuri! În situația în care, din diferite motive, apar întârzieri la rambursarea ratelor, este recomandat să ții legătura cu asociația, să explici care e problema și cum vezi redresarea situației. Personalul CAR este foarte înțelegător, încercând să ajute membrii asociației în găsirea unei soluții amiabile. De exemplu, pentru evitarea acumulării unor penalități foarte mari, Comitetul Director aprobă amânarea unor rate sau - în situații mai dificile - refinanțări, stabilind rate mai mici și perioade de rambursare mai mari. Atâta timp cât între împrumutat și CAR este o legatură permanentă, asociația nu va recurge la executarea silită a debitorului și a giranților.
Să nu uit: CAR “Coeziunea Socială” are program zilnic între 09.00 și 16.00 (vineri până la 14.00), iar pentru operativitate folosește și metode de lucru la distanță cu ajutorul mijloacelor moderne de comunicare: computere, telefoane mobile, conturi bancare prin care se pot trimite documente, ordine de plată, efectua plăți etc. Pe site-ul asociației http//www-car-coeziuneasociala.blogspot.ro poți afla informații suplimentare, un calculator de rate și dobânzi, tabelul cu cererile de împrumut aflate în așteptare - înregistrate în strictă ordine cronologică, formularele tipizate folosite de asociație etc. În plus, CAR are și reprezentanți teritoriali, inclusiv în București, care pot facilita contactul cu asociația și acționa în numele ei pentru înscrieri și pregătirea dosarelor de împrumut.
Pentru toate condițiile decente arătate mai sus și avantajele pe care le ofera, eu îți recomand cu caldură să apelezi fără rezervă la ajutorul ….Casei de Ajutor Reciproc “Coeziunea Socială” pentru că nu vei regreta!
În speranța unei revederi cât mai plăcute, îți doresc să fii inspirat în ceea ce faci!

Cu prietenie, 
Mihai

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt permise in scopul informarii mai rapide si reciproce a membrilor CAR, in legatura cu unele probleme de natura tehnica ce pot sa apara in procesul de logare si folosire a serviciului de vizualizare online a situatiilor financiare.