luni, 20 iulie 2015

Casa de Ajutor Reciproc "Coeziunea Sociala" s-a inscris la a 7-a editie a concursului Premiul Societatii Civile - Lupta contra saraciei, concurs lansat de catre Uniunea Europeana prin Comitetul Economic si Social (CESE) cu proiectul denumit "Incluziune sociala prin microcredite si ajutor reciproc pentru persoane defavorizate si dezvoltarea spiritului civic in comunitatile locale, in special din zone rurale", lansat de noi la data de 18.03.2015          In actuala situatie socio-economica din Romania, caracterizata de saracie, un numar ridicat oameni cu venituri modeste – in special din mediul rural – si de pensionari cu venituri mici si investitori privati cu afaceri mici si mijlocii sunt sunt in imposibilitatea de a-si asigura o sursa financiara sustenabila. Acesti oameni sunt o tinta usoara pentru camatari sau, in cel mai bun caz, pentru unele banci comerciale care aplica o rata mare a dobanzilor, foare greu de suportat de catre clienti.                                           
           In aceasta conjunctura, o mana de specialisti in probleme de administratie, finante si drept, s-au intrebat ce pot face ei pentru a contribui la integrarea europeana. In aceasta privinta, au hotarat, in luna oct. 2013, sa infiinteze o asociatie de tipul unei case de ajutor reciproc, in deplina concordanta cu prevederile legale in vigoare. Astfel, la sfarsitul anului 2013, CAR “Coeziunea Sociala” era pregatita  sa functioneze in mod corespunzator, de luni pana vineri, cel putin 8 ore pe zi. Pentru a munci organizat si eficient, in cateva luni de zile au fost redactate si aprobate toate reglementarile interne necesare: statutul asociatiei, regulamentul de acordare a imprumuturilor si ajutoarelor, contractele de imprumut, protocoalele de cooperare, ghidul reprezentantilor teritoriali, diferite proceduri si algoritmi, contractul de voluntariat, atributiile/fisa postului, formulare pentru diferite situatii, modele de cereri, posibilitatile de contact etc. Toate cele mentionate si multe altele sunt postate pe blogul nostru la adresa: http://car-coeziuneasociala.blogspot.ro
          Din punct de vedere structural, Casa de Ajutor reciproc “Coeziunea Sociala” este organizata dupa cum urmeaza: Adunarea Generala, Comitetul Director (presedinte, vice-presedinte si alti 3 membri) si departamente de lucru (Secretariat, Financiar-Contabil si Juridic) cu un total de 8 oameni. Adunarea Generala se convoaca anual, in timp ce Comitetul Director are cel putin o sedinta in fiecare luna. La sfarsitul anului, intreaga activitate financiar-contabila este verificata de catre o comisie de cenzori, in baza dispozitiilor legale in vigoare.
          Avand in minte principalul obiectiv al strategiei ONU pentru anul 2015 (dezvoltarea sustenabila/durabila), in 18 martie 2015, CAR “Coeziunea Sociala” a lansat primul sau proiect cu tema: ”Incluziune sociala prin microcredite si ajutor reciproc pentru persoane defavorizate si dezvoltarea spiritului civic in comunitatile locale, in special din zone rurale"
         Casa de ajutor reciproc, cu o abordare cu totul noua si inovatoare in domeniu (cu proceduri de lucru la distanta, raspandire in mediul rural, consultanta juridical gratuita in domeniul salariilor si pensiilor, rata scazuta a dobanzii la imprumuturi, beneficiu semnificativ la depozite etc), are ca obiectiv principal asigurarea unei surse financiare convenabila si sutenabila pentru grupurile tinta. Ca obiective secundare pot fi amintite: dezvoltarea spiritului de raspundere civica si de realizare a unor economii din venituri modeste, sustinerea initiativelor private de mici dimensiuni in domeniul afacerilor, sprijinirea eforturilor de intrajutorare intre membrii casei de ajutor etc.
          In cadrul proiectului sunt prevazute a se desfasura o serie de activitati principale, printre care:
·         Desfasurarea unei publicitati clare si eficiente  pentru atragerea de noi membri ai CAR si reprezentanti locali,  convingerea acestora de avantajele oferite de casa de ajutor, precum si pentru vizibilitatea si beneficiile proiectului;
·         Colaborarea in plan local cu diverse organizatii si primarii din unele localitati care doresc sa sprijine proiectul;
·         Stabilirea reprezentantilor locali in  teritoriu;
·         Infiintarea de puncte de lucru locale (PLL), acolo unde sunt minimum 30 membri;
·         Achizitionarea unor echipamente  si servicii necesare realizarii proiectului;
·          Instruirea reprezentantilor locali si a sefilor punctelor de lucru din teritoriu;
·         Asigurarea consilierii financiare si juridice a membrilor  CAR, pe problematica salariilor si pensiilor;
·         Intermedierea incheierii unor polite de asigurare obligatorii pentru membrii CAR;
·         Imbunatatirea continua a activitatii de acordare a imprumuturilor.

         Ca strategii de implementare a proiectului, ce va viza ca grupuri tinta populatia cu venituri modeste, in special din mediul rural si al oraselor mici, pensionarii cu pensii modeste,  tineri de pana la 35 ani, precum si intreprinzatorii unor initiative private de mica amploare,  vor fi folosite urmatoarele: consultarea in plan local cu reprezentantii primariilor interesate de proiect, discutiile fata in fata cu grupurile tinta, prezentarea realizarilor obtinute si a unor povesti de succes din cadrul proiectului etc.
          Initiativa noastra este destinata cetatenilor din toata tara, fara deosebire de marimea localitatilor din care provin, singurele conditii sunt legatura la internet si vecinatatea unei banci comerciale. Dupa estimarea noastra, cca 3.100 de localitati indeplinesc aceste conditii, atentia noastra indreptandu-se insa cu prioritate spre mediul rural, unde rata de excluziune sociala creste pas cu pas, stimulata de diferiti factori. Incercand sa ajutam aceste comunitati, le punem la dispozitie un instrument puternic de economisire si imprumut, in ideea sprijinirii lor pentru o mai buna administrare a resurselor financiare limitate de care dispun, cu scopul de a-si procura cele necesare muncii si traiului lor, pentru a dezvolta mici afaceri sau pentru a sustine educatia superioara a copiilor lor.
         Proiectul nostru mai are inca un scop important, respectiv: protejarea oamenilor cu venituri modeste impotriva unor institutii financiare, chiar si unele banci comerciale, care au avut in ultimii 20 de ani o puternica ofensiva - si inca o au – pe piata de profil, practicand rate inalte ale dobanzilor la credite, uneori peste 100%. In acelasi timp, bancile comerciale acorda dobanzi nesemnificative la depozite. Avand o alta abordare, CAR “Coeziunea Sociala” are – in prezent si in perspectiva – urmatoarele conditii:

          Anul
Dobanda perceputa la sumele imprumutate (procent lunar)
Beneficiu acordat la cotizatia depusa (procent anual)
Cuantum maxim al unui imprumut -Lei (Euro)-
Numar maxim de rate pentru restituirea imprumutului
2015
8,5%
3,0 - 3,5%
20.000 (4.511)
24
2016
8,5%
4,0%
25.000 (5.638)
24
2017
8,0%
4,5%
30.000 (6.766)
24
2018
7,5%
4,5%
35.000 (7.894)
30
2019
7,0%
4,5%
40.000 (9.022)
36

        Abordarea noastra pentru 2015 include o dobanda anuala la imprumuturi de 8,5% si un beneficiu la depozite de 3- 3,5%. De fapt, dobanda reala este mai mica de 8,5%, deoarece aceasta se percepe luna de luna la suma ramasa de restituit. De ex: pentru un imprumut de 10.000 lei, pe termen de 2 ani, noi percepem o dobanda in valoare de 909 lei, ceea ce reprezinta, in dobanda anuala, un nivel de 4,66%. Alte case de ajutor reciproc percep intreaga dobanda la acordarea impumutului, la o rata mai mare, respectiv 1.700 lei in exemplul dat (o rata egala sau mai mare de 8,5%), dupa care recupereaza imprumutul. E o mare diferenta intre cele doua abordari, oricine putand constata decenta conditiilor noastre.
        Dovada ca proiectul nostru este viabil si ca prezinta interes in randul populatiei, este faptul ca, in mai putin de 4 luni de la lansarea lui, am reusit:
a.       sa atragem in asociatie un numar de peste 200 de membri din 30 de localitati, din diferite colturi ale tarii;
b.      sa incheiem protocoale de colaborare cu 10 primarii din diferite regiuni de dezvoltare ale tarii  (Oboga-jud. Olt, Bucosnita-jud. Caras-severin, Carlibaba-jud. Suceava, Cirlogani-jud. Olt, Cocu-jud. Arges, Gircina-jud. Neamt, Jirlau-jud. Braila, Potlogi-jud. Dambovita, Singureni-jud. Giurgiu);
c.       sa instituim functia de reprezentant teritorial al CAR intr-un nr. de 25 de localitati;
d.      sa organizam 2 puncte locale de lucru (in loc. Oboga - jud. Olt si loc. Bucosnita - jud. Caras-Severin), fiind pe cale sa finalizam organizarea altor 3 puncte locale de lucru;
e.       pana in luna iulie 2015 am acordat imprumuturi la cca 30 de membri, cu o suma totala de aprox. 45.000 euro

        Pentru dezvoltarea viitoare a proiectului, suntem constienti de faptul ca avem nevoie de resurse mai bune din punct de vedere financiar si al infrastructurii de lucru. In acest sens, toate resursele noasre sunt indreptate in aceasta directie. Totodata, suntem dispusi sa muncim din greu pentru a atinge obiectivele proiectului, iar prin aceasta sa avem o mica contributie la cresterea coeziunii sociale si la o mai buna integrare europeana a tarii noastre.

Va prezentam adresele oficiale trimise de CAR:

COMITETUL DIRECTOR