HOTARAREA ADUNARII GENERALE nr. 3/2024 (proiect)

 

RAPORT DE ACTIVITATE

al Comisiei de cenzori privind gestiunea Asociatiei Casa de Ajutor Reciproc "Coeziunea Sociala", conducerea evidentei contabile si intocmirea situatiilor financiare aferente exercitiului la 01.01-31.12.2023

 

Comisia de Cenzori a CAR Coeziunea Sociala, alcatuita din

-Paun Gheorghe – presedinte

-Miron Adrian - membru

-Popa Marin -membru

numita potrivit temeiului legal de catre AGA a  Asociatiei CAR Coeziunea Sociala, a verificat in cursul anului 2023 activitatea asociatiei cu privire la administrarea elementelor patrimoniale ale asociatiei, modul in care au fost respectate prevederile legale in vigoare, prevederile statutului casei de ajutor reciproc, hotararile adoptate de Adunarea Generala a membrilor asociati, eficienta cu care au gospodarit activele/intreg patrimoniul precum si corectitudinea situatiilor financiare intocmite pentru sfarsitul anului 2023.

            Misiunea cenzoriala cu privire la activitatea si gestiunea numerarului prin casieria unitatii s-a realizat, pentru toate miscariele de intrari/incasari si iesiri/plati derulate pe toata perioada de activitate a anului 2023 astfel ca auditul operatiunilor a vizat concordanta inregistrarilor transpuse  in registrul de casa cu documentele justificative care au stat la baza respectivelor incasari si plati, ce au fost efectuate in mod cronologic si sistematic in evidenta contabila, nefiind constatate abateri in acest sens -  neconcordante sau diferente.

            Imprumuturile acordate membrilor CAR s-au facut cu respectarea  normelor de imprumut, pentru toate  cazurile ce au facut obiectul verificarilor, prin sondaj, asupra contractelor de imprumut din lunile aprilie-mai si noiembrie-decembrie 2023.

 A fost verificat modul de reflectare in evidenta contabila a operatiunilor economice care au avut loc, acestea fiind inregistrate in mod corect si la timp, urmarindu-se stabilirea obligatiilor/creantelor si a rezultatelor financiare in stransa corelatie a datelor din evidenta contabila analitica si cea sintetica asfel ca, din verificarile efectuate prin sondaj, nu au fost constatate neconcordante intre evidentele analitice si cele sintetice.

Ca de altfel, ca si in anii anteriori, Asociatia Casa de Ajutor Reciproc Coezoimea Sociala a desfasurat  in anul 2023 activitati fara scop patrimonial, domeniul realizat fiind Alte activitati de creditare, cuantificand incasari, plati/plasamente atat prin casieria unitatii cat si prin conturile bancare.

Valoarea plasamentelor efectuate sub forma Imprumuturile acordate membrilor asociati, in toata perioada anului 2023 a fost de 13.100 mii lei iar valoarea incasarilor rezultate din rambursare acestora(din soldul initial si rulajul anului) a fost de 4.635 mii lei, astfel ca la sfarsitul anului soldul total al imprumuturilor este in suma totala de 8.465 mii lei din care imprumuturi restante 1.641 mii lei, acestea din urma reprezentand 19,4 % din totalul imprumuturilor.

Comisia de cenzori  constata ca  imprumuturilor restante continua sa inregistreze un nivel ridicat, astfel ca fata de anul 2022 (18,8%) nivelul acestora a crescut  cu 0,6%, situatie ce ne arata o expunere cu risc ridicat, cu mult peste nivelul mediu al plasamentelor din sistemul bancar.

Soldului fondului social a inregistrat crestei lunare astfel ca in   luna ianuarie soldul a fost  de  5.072 mii lei iar la sfarsitul anului(decembrie) 2023  soldul este de   7.146 lei, adica o crestere de 140,8%.

Conturile anuale  in care au fost inregistrate operatiunile contabile au fost  deschise si intocmite cu respectarea normelor  si metodelor contabile general admise, sub coordonarea si responsabilitatea Comitetului Director.

 Evidenta contabila  este organizata si condusa in conformitate cu prevederile Legii 82/1991 republicata cu modificarile ulterioare - Legea contabilitatii. Operatiunile aferente fenomenelor economice/miscarilor patrimoniale s-au inregistrat cronologic si sitematic in evidenta contabila, avand la baza documente justificative legale pentru fiecare fel de cheltuieli, creante, obligatii de plata, evolutia veniturilor si stabilirea rezultatelor. Rulajele din conturi sunt reflectate corect in balantele de verificare analitice si sintetice, nefiind constatate neconcordante.

 Intocmirea bilantului contabil s-a facut pe baza  datelor din balanta de verificare a conturilor sintetice cu respectarea normelor metodologice elaborate de MFP, referitoare la inchiderea conturilor, intocmirea, verificarea si centralizarea bilanturilor contabile ale asociatiei, precum si cu respectarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 republicata si actualizata si Planului de conturi utilizat de aceste entitati..

 Rezultatele inregistrate de catre asociatie au fost raportate in situatiile financiare ale anului 2023 in concordanta cu datele aflate in evidenta contabila/balantele sintetice, acestea fiind

-Venituri totale                           1.897 mii lei

-cheltuieli totale                              907 mii lei

-rezultat activ nonprofit                 990 mii lei

Randamentul eficientei rezultatului activ nonprofit, materializat  din activitatea anului 2023, este de 52,2%, randament care, pe de o parte, se datoreaza cresterii veniturilor realizate din dobanzile curente si restante, iar pe de alta parte, nivelului scazut al cheltuielilor inregistrate.

Comisia de cenzori:

Paun Gheorghe – presedinte

Miron Adrian – membru

Popa Marin - membr