luni, 15 septembrie 2014

Oare stim sa ne ferim de tepe?

                 Sunt membru la o casa de ajutor reciproc a pensionarilor, dar primesc in cutia postala sau deseori pe strada pliante si flyere cu oferte care mi se par foarte tentante.
                De curand am primit o astfel de oferta pentru varstnici in care erau incluse si zece premii saptamanale de cate 1.500 de lei. Documentele solicitate sunt foarte putine, doar doua, banii ii primesti la domiciliu in 48 de ore, ratele lunare sunt fixe, fara garanti sau garantii.
                Aceasta parte a ofertei este deosebit de tentanta, dar, citind in continuare, constat cu surprindere ca rata dobanzii fixe este de 40,9%, dobanda anuala efectiva este de 95,7%, avand in ea inclus comisionul de administrare si cel de analiza de dosar.
                In afara acestora, mai trebuie sa platesc comisionul unic pentru serviciul optional de gestionare la domiciliu care este de 711, 45 de lei pentru imprumutul de 1.500 de lei, la care se adauga valoarea totala de plata si va fi inclus in mod egal in ratele saptamanale.
                Fac calculul, nu imi vine sa cred ce obligatii am, nu le-as putea indeplini si ma gandesc la cei acceptati cu venituri de 300 de lei, cum se vor descurca. Abandonez ideea.
                Primesc o alta oferta, de la o alta institutie financiara nebancara, studiez exemplul oferit pe NET pentru un imprumut de 1.000 de lei, incep sa ma felicit ca stiu sa lucrez cat de cat pe calculator si vad ca dobanda fixa este de 9%, iar comisionul lunar de administrare este de 4,4%. Fac calculul, impreuna cu sotia mea luam doua imprumuturi, le platim in 10 rate lunare, dar facem un sejur la mare. Dar, citind mai departe, vad ca dobanda anuala efectiva este de 83,09% si gandul meu de a merge la mare dispare.
                Renunt la indemnul de a-i contacta si chiar de a mai pune o intrebare.
                Ideea de a face un credit de nevoi personale destinat varstnicilor nu a disparut, si, intr-o zi, cand cineva in zona pietei agroalimentare de cartier impartea fluturasi, am luat unul, am vazut ca sunt variante de rambursare saptamanale, bilunare sau lunare si eram convins ca am in fata ceea ce am dorit. Eram bucuros ca in 24 de ore vin la mine, documentele solicitate erau putine. Oricum, din cauza varstei, pentru un credit la banca nu ma calificam. Tare ma enerveaza acest termen, pe care il folosesc cu importanta ofiterii de credite de la unele banci.
                Dar sa revin la ideea mea. Schimb „ochelarii de distanta” cu „ochearii de citit” si incerc sa deslusesc ce era scris cu litere mici-mici, DAE – 1,235% si DFA – 265%. Celelalte detalii nu  ma mai intereseaza. Simt ca ochii mi se incetoseaza, incepe sa vina ameteala. Oare ce om disperat ar dori sa faca un asemenea  imprumut?
                Acum, pentru ca voiam sa vad din nou marea si pentru a nu-mi strica micile economii, doream un imprumut rapid, adus acasa. Dar, dupa ce am calculat obligatiile pe care le voi avea, m-am hotarat: inapoi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Nu are ea o denumire pompoasa, nu foloseste neologisme in contractele model, se spune tot imprumut, nu credit, avem carnete de membru si nu carduri, dar cel putin lucrurile sunt clare si dobanzile sunt mici.
                Sa spun drept, voiam si eu sa intru in randul celor care „fac credite pentru nevoi personale” si au carduri de nu le mai stiu numarul. Am si eu un card de pensie, am mai primit de la Cora, Altex, Carrefour, Metro, dar nu sunt „in trend”.
                Sunt printre cei care au citit intotdeauna un document de la un capat la  altul, un prospect al unui medicament in intregime si ma intreb de ce, acum la pensie, cand am mai mult timp la dispozitie, am tendinta de a ma grabi.
                Cred ca asa ajungem toti sa luam tepe. Feriti-va de tepe oameni buni!
                Sa nu va fie rusine ca faceti imprumuturi la C.A.R.P-uri si nu la o institutie financiara bancara sau nebancara cu o denumire straina pe care abia o pronuntam.

Pensionar
George RADESTEANU